Wie zijn wij ?


Mijn naam is Frank Oosterlinck, woonachtig te Assenede in het landelijke Meetjesland ten Noorden van Gent. De beschikbare ruimte en groene vingers leiden al snel tot het ontwerpen, aanplanten en onderhouden van een natuurlijke tuin met ruimte voor gras, bloemen, rozen en fruit. Vooral de oude snoeiwijzen (allerlei lei vormen zoals palmet, V etc) boeien me. Zo hebben wij appels, peren, pruimen, noten maar ook allerlei kleinfruit zoals frambozen en braambessen. Dus appelcompote, perencompote en pruimenconfituur voor het hele jaar ! 

Echter tijdens een opleiding over fruitsnoeien ben ik onder de indruk geraakt van de druiveplant. Van oorsprong is deze immers een bosplant die elk jaar opnieuw zo snel mogelijk boven de boomgrens moet groeien om voldoende licht en lucht te krijgen. Een echte klimmer dus !

Deze fascinatie leidde tot een 2 jaar durende opleiding bij Syntra (2012-2013) en de aanleg van een kleine wijngaard met een 200-tal planten

De liefde voor lekkere wijn is daar gratis bovenop gekomen en het is zonder meer boeiend om geuren en smaken te leren onderkennen. Enerzijds als wijnbouwer om mogelijke fouten in de wijn te herkennen, anderzijds als consument om van lekkere wijn te kunnen genieten. 

Een gezonde levensstijl geldt ook voor het maken van lekkere en natuurlijke wijn. Ik ben er van overtuigd dat de beste kwaliteit voortkomt uit de synergie met de natuur. Dit omvat de juiste keuze van de druivensoort -aangepast aan ons klimaat, nastreven van een evenwicht in de bodem met ruimte voor biodiversiteit, quasi geen chemische bestrijding, manuele pluk en respectvol én zachthandig omgaan met de druiven tijdens het wijn maken. Het voelt aan als wijnmaken zoals de Romeinen het deden maar met een betere kennis van de chemische processen.

Het is aan U om hiervan te genieten.

Syntra erkende wijnbouwer opleiding 


Om met kennis van zaken aan wijnbouw te beginnen is dit een bijna noodzakelijke basis. De theoretische kennis is nu eenmaal een must en en zekere basis in chemie is meegenomen. Daarenboven wordt de opleiding gegeven door mensen die allemaal in de praktijk op een of andere manier met wijn bezig zijn. Hun tips en tricks zijn meer dan interessant en bespaart de beginnende wijnbouwer veel frustraties.

Zelf val ik veelvuldig terug op de immer sympathieke Jan Caudron, lesgever wijnbouw aan Syntra, wijnbouwer (domein Kampenberg) en leverancier (vinitec.be)

 

 

Waar komt de naam vandaan ?


Op het eerste zicht is Het Lindeken geen evidente naam voor een een kleinschalig wijnbedrijfje.

Het is echter heel eenvoudig: het domein is gelegen in de Lindekenstraat te Assenede en juist wat groeit hier goed, inderdaad linden....

Meer artikelen...